AZ Turnhout : 'Patiënten met neurologische aandoening revalideren met behulp van hoogtechnologische toestellen'
Sinds maart 2024 kunnen neurologische patiënten voor hun revalidatie terecht in een hoogtechnologische neurorevalidatiezaal op campus Sint-Elisabeth van AZ Turnhout. In de moderne oefenzaal staat een multidisciplinair team van zorgverleners klaar om patiënten te begeleiden doorheen hun revalidatietraject. Vanaf opname in het ziekenhuis tot en met nazorg via een ambulant traject, alle neurologische revalidatie zit vanaf nu onder één dak.
De oefenzaal is ingericht om de best mogelijke zorg te bieden aan de neurologische patiënt. Dat zijn patiënten die bijvoorbeeld een herseninfarct hebben gehad, aan de ziekte Parkinson leiden of MS hebben. Er zijn verschillende revalidatiezones ingericht waardoor de revalidatie zich kan richten op alle aspecten van het dagelijks leven. Niet enkel motorische revalidatie, maar zeker ook cognitieve revalidatie, ergotherapie en logopedische behandeling is essentieel is deze multidisciplinaire aanpak. In de nieuwe revalidatiezaal oefenen patiënten die gehospitaliseerd zijn op de stroke unit (acute neurologische aandoeningen), de afdeling neurologie of neurologische revalidatie (SP neuro) evenals ambulante patiënten.
Alle neurologische revalidatie onder één dak
“De nieuwe revalidatiezaal die begin 2024 opende, is eigenlijk een verderzetting van een multidisciplinair zorgtraject dat we reeds zijn ingeslagen.” Zo zegt dr. Clerinx, neuroloog in AZ Turnhout. “Heel wat neurologische patiënten moeten we langer op SP Neuro houden, omdat ze eigenlijk nog niet helemaal klaar zijn om thuis te revalideren en nog het toezicht van een revalidatiearts nodig hebben. De nieuwe revalidatiezaal opent heel wat mogelijkheden waarbij de eerste lijn (onder meer huisartsen) ook zal betrokken worden. Met de komst van de ambulante neurorevalidatie op de 2e verdieping kan die doorgedreven samenwerking tussen alle disciplines ook voor ambulante patiënten worden verdergezet. Dit is een grote meerwaarde voor de patiënt.”
De revalidanten worden tijdens één revalidatiesessie door verschillende therapeuten behandeld. Het doel is om deze patiënten zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren in hun thuissituatie en in de maatschappij. Zo werd er in de revalidatieruimte reeds een keuken voorzien en wordt er onder andere ingezet op veilig verplaatsen. In een tweede fase zal ook een buitenruimte ingericht worden voor revalidatie in open lucht.
Hoogtechnologische revalidatietoestellen
Er zijn ook drie hi -tech apparaten aangekocht waaronder:
- Een rolstoeltoegankelijk loopplatform met feedback, en VR projectie.
- Een driedimensionaal gewichtsondersteunend systeem. Dit maakt de gangrevalidatie veiliger, beter en interactiever. We zullen ook in alle veiligheid sneller alle onderdelen van gangrevalidatie kunnen starten.
- Een toestel om de verlamde arm interactief te revalideren met oog op maximaal functioneel herstel.
Niet enkel opgenomen patiënten kunnen terecht in de splinternieuwe zaal. Ook patiënten die ondertussen terug thuis zijn, komen ambulant revalideren in deze zaal.
Leren stappen met een apparaat met special gordel
Zo is patiënt Luc herstellende van een herseninfarct. Bij een herseninfarct is een bloedvat verstopt geraakt en wordt de zuurstoftoevoer in de hersenen afgekneld.
Luc vertelt: “Ik ben vandaag met de rollator naar de oefenzaal gestapt en heb zelfs trappen ingeoefend. Toen ik eind november opgenomen werd, had ik nooit gedacht dat ik nu al zo ver zou staan. In het begin moesten ze me met twee therapeuten helpen en ging ik in een rolstoel naar de oefenzaal. Alles ging moeilijk. Praten, stappen, zelfs zitten was moeilijk. Ik heb terug leren stappen met een apparaat met een speciale gordel om (toestel Rysen®). Dat gaf me een veilig gevoel en hielp om snel terug op de been te zijn. Op zo een moment put je daar moed uit hé, als je voor de eerste keer terug recht staat.”
Vandaag zet de neurorevalidatiezaal zijn deuren open voor andere medewerkers in het ziekenhuis. Morgen worden een rondleidingen gegeven aan externe kinesisten, ergotherapeuten en geïnteresseerde huisartsen.
Wil je meer weten over de neurologische diensten: www.azturnhout.be/neurologie